ZDROWE I KOLOROWE JEDZENIE W NASZYM PRZEDSZKOLU
Dużym atutem naszego przedszkola jest kuchnia, w której nasze panie kucharki przygotowują posiłki, które mają domowy charakter, a jednocześnie są zróżnicowane, świeże i zgodne z piramidą żywienia. Wykonane z produktów świeżych i niezanieczyszczonych, ekologicznych i sezonowych. Panie kucharki oprócz pracy wkładają dużo serca w przygotowywane posiłki; same pieką ciasta, mięsa, robią kluski i smażą placki, naleśniki, racuchy itp. Dania i potrawy serwowane przedszkolakom są kolorowe, dbamy, aby zawsze pojawiały się na nich różne warzywa.
Jadłospis ustalamy kierując się sezonowością i dostępnością artykułów. Staramy się unikać produktów przetworzonych, zastępując je produktami świeżymi. Do posiłków przygotowujemy różnorakie dodatki: ziemniaki, kasze, ryż, makaron, kluski, a także pieczywo: ciemne, graham i z ziarnami.
Przygotowujemy również posiłki dla dzieci wymagających stosowania diet specjalnych: bezglutenowej, bezmlecznej i innych, dostosowanych do specyficznych alergii. Staramy się przy tym, żeby jedzenie przygotowywane w ramach takich diet jak najmniej odbiegało od tego co dostają pozostałe dzieci.
Poniżej przedstawiamy kilka zdjęć prezentujących niektóre z naszych posiłków. Zachęcamy również do zapoznania się z naszym cotygodniowym jadłospisem.